Onze  geschiedenis 

Al 117 jaar passie voor hout, vakmanschap en kwaliteit 

1907

Start timmerbedrijf

Op 2 januari 1907 begon de toen 20-jarige Corneel Lambert, samen met drie jongere broers, in Oude-Tonge een timmerbedrijf. Samen gingen ze lopend naar een klus in bijvoorbeeld Middelharnis met handkarren vol materiaal. Ze vertrokken dan maandagochtend om 5 uur en bleven weg tot zaterdagmiddag 4 uur. Op de bouw leefden ze in een keet waar ze de hele week verbleven.

Zagen, schaven, het moest allemaal handmatig gedaan worden. Na enkele jaren gingen de broers uit elkaar. De drie jongsten begonnen buiten het eiland allemaal hun eigen bedrijfje. Corneel Lambert ging alleen verder.

Opa Lambert

1918

Werkplaats aan de Oostdijk

In 1918 bouwde Corneel aan de Oostdijk een eigen werkplaats, in timmermanskringen altijd “de winkel” genoemd. Daar had hij de beschikking over zo’n 55 m² werkoppervlakte, wat in die tijd al heel wat was. Vijf jaar later bouwde hij zijn woning tussen de zaak en een bestaand pakhuis in. Corneel Lambert, soms ook wel Kees genoemd, bouwde in die dagen woningen en vooral boerderijen.

De timmerman uit die dagen deed veel. Hij verkocht ijzerwaren, draadnagels, droogdraad, sleep schaatsen en zelfgemaakte enorme witte koolschaven. Een aparte bezigheid was het vervaardigen van doodskisten.

Persoon voor de Oostdijk

1943 - 1953

Onderwaterlegging en Watersnoodramp

In 1943 werd Oostflakkee onder water gezet en verhuisde Corneel Lambert met zijn gezin naar Putte. Lambert en zijn gezin kwamen in een door oorlogsgeweld zwaar beschadigde woning terug en de inventaris uit de winkel was geheel verdwenen. Toen hij alles weer een beetje op een rijtje had staan, werd Zuidwest Nederland getroffen door de watersnoodramp. Na de watersnood was er in het goeddeels verwoestte Oostflakkee volop werk. De schadetaxaties waren redelijk voldoende om het werk uit te voeren, maar door de krappe arbeidsmarkt waren er dure timmerlieden van buitenaf nodig. Die prijzen waren in de taxaties vaak niet inbegrepen. Het werd voor veel ondernemers in de bouw een tijd van veel werk en weinig of geen winst.

Hele oude foto

1957

Zoon Arie neemt het bedrijf over

In 1957 nam zoon Arie het bedrijf over. In de beginjaren had Arie veel onderhoudswerk en later ook bouwwerken. Arie breidde de zaak steeds verder uit. Hij werd eigenlijk een niet onbelangrijke klant van zichzelf doordat hij constant aan het verbouwen was. Gestaag groeide het bedrijf in kubieke meters. In 1968 werd de Boezem achter het bedrijf gedicht en zo kreeg Arie plotseling meer uitbreidingsmogelijkheden. Er vonden veel verbouwingen en uitbreidingen plaats tussen 1968 en 1997. Arie Lambert deed die verbouwingen niet in rustige tijden maar ook als hij goed van werk voorzien was. Hij zei altijd, “Als ik wacht tot ik tijd heb, komt er nooit wat van”.

1980

Kees komt “in de zaak”

In 1980 kwam de toen 16-jarige Kees Lambert, de huidige eigenaar, “in de zaak” werken. In die tijd gingen veel aannemers/metselaars over tot het werven van eigen timmerlieden. Vanaf toen ging timmerbedrijf Lambert steeds verder over tot het vervaardigen van kozijnen en andere kant-en-klare producten. In de jaren die volgden aan de Oostdijk werd de fabriek steeds verder uitgebreid met voor die tijd moderne machines. Het timmerbedrijf, dat midden in het dorp was gevestigd, groeide door alle verbouwingen echt uit zijn voegen.

2006

Nieuw pand aan de Boezemweg

Mede door de komst van een nieuwe supermarkt in Oude-Tonge, op de plaats van de fabriek van Lambert Kozijnen, werden de plannen voor nieuwbouw steeds concreter rond 2000. Uiteindelijk werd dan ook in 2006 het gloednieuwe pand aan de Boezemweg geopend. Met een vloeroppervlakte van bijna 5000m² was dit een gigantische stap vooruit voor het bedrijf. Een jaar later werd het 100-jarig bestaan van het bedrijf feestelijk gevierd.

2024

Passie voor hout, kwaliteit en vakmanschap

117 jaar na de oprichting, staat Kees als 3e generatie Lambert aan het hoofd van de onderneming. Niet meer in het bedrijf van pakweg 50m², maar in een prachtig pand van bijna 5000 m² dat klaar is voor de toekomst. Het bedrijf is uitgegroeid tot een moderne timmerfabriek, waar passie voor hout, kwaliteit en vakmanschap nog steeds centraal staan. Maar ook nu zijn er nog volop plannen voor de toekomst. Zo zijn er (uitbreidings)plannen met extra opslag en een nieuwe spuiterij. Ook zullen het kantoor en de kantine een nieuwe upgrade krijgen dit jaar.